Marka tescil belgesi sorgulama, bir alanda faaliyet gösterecek olan marka sahipleri için gerekli bir aşamadır. Markanın doğuş yani var olma dönemi kapsamında belirli bir isme sahip olması gerekir. Sağlanacak olan bu markalaştırma aşamasında kurum ya da kişiler tarafından gerekli evraklar devlete verilerek marka tescil belgesi alma aşaması tamamlanır.

Yalnız hem bu sürecin takibini yapmak hem de aynı zamanda markaya ait patentin alınıp alınmadığını görebilmek adına marka tescil belgesi sorgulama yapmak gerekecektir. Peki marka tescil belgesi nasıl sorgulanır? Türk patent marka sorgulama nasıl yapılır? İşte, konu hakkında merak edilenler.

Marka Tescil Belgesi Sorgulama Nedir?

Üretim ve satış alanında yer alan firmaların kendine ait bir marka değeri bulunur. Marka değerleri, hukuksal anlamda firmaya dayanak sağlar. Firma tarafından başvurulan ve bu alanda çalışma sağlanan belgenin araştırılması işlemine de sorgulama denilir. Marka tescili sorgulama hem başvuru aşamasında hem de ödeme aşamasında gerekli bir işlemdir.

marka-tescil-belgesi-sorgulama

Marka Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kişi ve kurumların marka tescil sorgulama aşamasında değerlendirebileceği iki yöntem bulunur. Oluşturulan tescil süreci hakkında herhangi bir bilgi edinmek, marka yenileme başvurusunda bulunmak adına tescil işlemi sorgulanması  gerekir. Günümüzde marka tescil süreci için de kullanılan iki yok bulunuyor. Bunlar ile ilgili ilki sorgulama için türk patent enstitüsü ikincisi ise faydalı model olan e-devlet olarak karşınıza çıkar.

1- Marka Sorgulama E-Devlet Yöntemi

E-devlet günümüzün neredeyse birçok işleminin yapılabildiği kurumlar arasında gelir. Vatandaş ve şirketlerin hizmetleri kısa sürede veya kolaylıkla almasını sağlar. İnternet üzerinden online marka patenti oluşturmak için de ya da sorgulama yapabilme, marka araştırma için e-devlet üzerinden giriş yaparak ‘marka patent’ ya da ‘marka tescil sorgulama’ yazara araştırma yapabilirsiniz.

marka-tescil-belgesi-sorgulama

2- Türk Patent Marka Sorgulama Yöntemi | Türk Patent Sorgulama Aşamaları

Türk Patent Enstitüsü marka tescil belgesi sorgulama konusunda aktif olarak daha sonra oluşturulan bir sorgulama alanıdır. İnternetten bizzat Türk Patent Enstitüsü sitesine girerek ya da e-pats uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Bahsedilen bu enstitü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olup kısa sürede size bilgi vermeyi sağlar.

Marka Tescil Belgesi Sorgulama Ne Kadar Sürer?

Marka oluşturma aşamasında şirket kurma, mal varlığı beyanı ya da diğer ticari adımlarda belirli bir süre harcamanız gerekir. Fakat bu aşamada markanıza ait tescil sorgulama aşamasında günlerce süren bir araştırma yapmanıza gerek yoktur. Var olan markaları ve isimleri sorgulamak, kendi markanıza ait bir araştırma yapmak için sadece birkaç dakikanızı ayırmak yeterlidir.

Düzce’de Türk Patent ve Marka Kurumu Bulunuyor mu?

marka-tescil-belgesi-sorgulama

Düzce üzerinden günümüzde marka tescil belgesi sorgulama ve başvurusu sıklıkla yapılmaktadır. Özellikle Düzce BİLSEM tarafından yapılan patent başvuruları adına kuruma çok sayıda başvuru iletiliyor. Yalnız Türk Patent ve Marka Kurumu Ankara’da yer almaktadır, Düzce’de bu kuruma dair bir alan bulunmaz.

Marka Tescil Belgesi Nedir Ne İşe Yarar?

Marka tescil belgesi sorgulama dışında bu belgenin ne işe yaradığını bilmek gerekir. Kurum ve kuruluşlar tarafından alınan marka tescil belgesi bir markaya ait hukuksal belgedir. Bu belge sayesinde marka ismi tek kişiye, kuruma ait olur. Farklı bir firma tarafından aynı marka adı alınamaz. Her marka kendi değerlerine ait bir durum oluşturmak için marka tescili yaşanması gerekir.

Marka Tescil Belgesi İngilizce Nedir?

Marka tescil belgesi sorgulama aşamasında ya da genel anlamda bu yönlü araştırma yaparken belgenin İngilizce ismi araştırılır. Marka tescili belgesi, İngilizcede Trademark Registration Certificate anlamına gelir. Araştırma yaparken ya da işlem yaparken bu ismiyle adlandırabilirsiniz.

marka-tescil-belgesi-sorgulama
Marka Tescil Belgesi Sorgulama

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Firmaların marka tescil belgesi sorgulama ve başvuru sistemi içinde yer almak isteyen firmaların önce bir şirket kurması gerekir. Şirketin genelde şahıs şirketi olduğu görülür. Şirket kurulduktan sonra kişisel bilgiler ve şirkete ait bilgilerin e-devlet üzerinden ya da enstitü tarafından alınması buna bağlı olarak başvuru süreçlerinin ilerletilmesi gerekecektir.

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

Patent başvuru ücreti ortalama olarak 15 TL tescil ücreti ise 436 TL oluyor. Elbette başvuru ücretleri geleneksel ve tasarım kapsamında değişiklik gösterir. Aynı zamanda duruma göre zamlanmaları mümkündür. Marka tescil belgesi sorgulama yaptıktan sonra ücretin ödenmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

‘Almanyaya Taşınmak İstiyorum’ Ne Yapmalıyım? 2024 Yurtdışı Taşınma Rehberi

İçindekiler Hide ‘Almanyaya Taşınmak İstiyorum’ Diyenlere: Almanyaya Yerleşmek için Ne Yapmalıyım?Almanya’da Yaşamak…

2024 Düzce Ev Kiraları Fiyatları | Düzce Kiralık Ev Merkez

İçindekiler Hide Düzce Ev Kiraları – Düzce Eşyalı Kiralık Daire1 – Düzce…

Hava Ambulansı Kiralama Hizmeti Alınırken 3 Adım!

İçindekiler Hide Hava Ambulansı Kiralama Hizmetini Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?Hava Ambulansı Kiralama…

2024 Düzce Protez Saç Fiyatı Nedir?

İçindekiler Hide Protez Saç Fiyatı Neye Göre Belirlenir?1 – Protez Saç Fiyatı…