Dünyanın en değerli şirketleri sıralaması her sene sonunda değerlendirmeye alınır sene başında açıklanır. Teknoloji devlerinden enerji şirketlerine, holdinglerinden maden şirketlerine kadar geniş 1 arada yer alan birçok şirket arasından sıralama yapılır. Bu en değerli şirketler sıralaması yıl boyunca elde edilen kazanç ve giderler sonucunda firmalarım piyasa değerleri ölçülür. Dünyanın en büyük şirketleri her ne kadar üst sıralara çıktıkça makas açılmış olsa da genel olarak yıllar içinde sıralama değişmektedir.
Dünyanın en değerli şirketleri sıralaması yatırımcılar için önem arz etmektedir. Bilindiği üzere ülkeler bazında ve uluslararası bazda şirketlerin hisseleri insanlar tarafından alınıp yatırım amacı ile kullanılmaktadır. Kimi yatırımcılar bunu sadece ülkeler bazında yaparken kim yatırımcılarda uluslararası bazı büyük şirketlerin yatırımlarını, ticaretlerin ve yaygın alanını kullanarak yatırımlarına yön verirler. Bunun için Dünyanın en değerli şirketleri sıralaması yatırımcılara yol göstermesi açısından önemlidir.
Dünyanın en değerli şirketleri İsim Listesi!
Dünyanın en değerli şirketleri 2022 sıralaması Mayıs ayında güncellenen hali ile bir sürprize sebep oldu. Yıllardır sürekli liste başında yer alan Apple Mayıs ayında ciddi bir sıçrayış yakalayan Saudi Aramco karşısında ikinci sıraya geriledi. Burada Saudi Aramco firması yaptığı doğru yatırımlar ve enerji bazında elde ettiği gelirler başarıda büyük pay sahibidir. Bununla birlikte dünyada değer olarak ilk 10 sırayı paylaşan şirketleri tanıyalım. Sıralama oluşturulurken önce şirket adı, sonra piyasa değeri (triliyon dolar T ile Milyar Dolar M ile gösterilmiştir) ve şirketin ait olduğu ülke yazılmıştır.
1. Dünyanın En değerli Şirketleri : Saudi Aramco – $2.384 T – Suudi Arabistan
Piyasa değeri en yüksek şirketler sıralamasında geçen seneki performansı ile Saudi Aramco şirketi birinci sıraya yükselmiştir. Böylece dünyanın en büyük şirketi hangisi? Sorusunun cevabı da güncellenmiştir. Saudi Aramco şirketinin bel kemiğini enerji ticareti oluşturmaktadır. Farklı enerji kolları üzerinden hizmet veren şirket bireylere sunmuş olduğu birden fazla hizmet kolu ile uzun süre sonra Apple firmasını tahtından etmiştir.
Saudi Aramco sadece enerji sağlayıcı olarak kalmayıp aynı zamanda bölgenin ihtiyacı olan birçok ticari ürünle de insanların ihtiyaçlarını gidermektedir. Özellikle bölgede ihtiyaca göre hizmet sunması firmanın hızlı 1 şekilde büyümesine de geniş bir tüketici haklarına ulaşmasına neden olmuştur. Bu sebepten dolayı son yatırımlarla beraber firma dünyanın en büyük şirketi haline gelmiştir.
2. Apple – $2.353 T – ABD
Dünyanın en değerli 10 şirketi sıralamasında son yıllarda sürekli birinci sırada yer alan Apple Saudi Aramco’nun atağına gerekli cevabı vermediğinden dolayı ikinci sıraya düşmüştür. Özellikle teknoloji alanında büyük yatırımlar yapan ve dünya çapında müşterisi olan Apple buna rağmen gerilemiştir. Hizmet sunduğu yazılım sektörü ona düzenli bir artış sağlasa da son zamanlardaki sıçrayışı yeterli olmamıştır.
Apple teknoloji alanında sarsılmaz yerini sağlam bir şekilde korumaktadır. Dayanıklılığı, güvenliği, kararlılığı ve kullanım kolaylığı sebebiyle tüketiciler tarafından çokça tercih edilmektedir. Görünen o ki ilerleyen zamanlarda dünyanın en büyük şirketleri listesinde yer alan birinci ve ikinci sıradaki şirketlerin yarışı devam edecektir.
3. Microsoft $2.019 T – ABD
Dünyanın en değerli şirketleri içerisinde Microsoft 30 yılı aşkın süredir insanların hayatındadır. Çoğu yazılım şirketine göre önemli destekleri ücretsiz sunması şirketin büyümesinde önemli rol oynamıştır. Kullanım kolaylığı, ürünlere kolay erişim ve yaygın tercih edilmesi sebebiyle insanların aşinalığı artmıştır. Sürekli kendini güncelleyen yapısı ile dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında üst sıralarda yer alan Microsoft bundan sonra da yerini koruyacağa benziyor.
4. Alphabet (Google) $1.508 T – ABD
Alphabet Google’ın güncellenmiş hali diyebiliriz. Yenilenme kapsamında böyle bir hamle yapan Google şirket olarak kendini Alphabet diye ifade etmektedir. 2000’lerin başında arama motoru yüzüyle insanların karşısına çıkan Google ilerleyen zamanlarda insanların ihtiyaçlarına sundukları çözümler ile büyümeye devam etmiştir. Aslında bahsettiğimiz gibi ilk iki sıradan sonra makas açılmaya başladığından Google ile Apple arasında büyük bir fark oluşmuştur.
5. Amazon $1.244 T – ABD
Son zamanlarda pandemi nin de etkisiyle insanların ticaret çılgınlığı şirketin dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında ilk üçe girmesine neden olmuştur. Amazon ülkeler arası ticaret anlaşmaları, hızlı teslimat, yüksek oranda müşteri memnuniyeti ve etkili iletişim sayesinde gün geçtikçe büyümektedir. Firmanın kurumsal yapısı ve müşterilerine davranışı firmanın yükselmesinde ki en önemli etkenlerdendir.
6.Tesla $728.88 M – ABD
Yazılım ve teknolojinin insan hayatıyla kesişim noktası olarak ifade edilebilir Tesla gün geçtikçe büyümektedir. Otonom arabalar insanların heves duyacağı şekilde geliştirilen ürünler ve yazılımlar firmanın dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında yer almasına sebep olmuştur. Insanlara farklı deneyimler yaşatan ve geleceği şekillendirdiği iddia eden firma listenin üst sıralarında zorlayacak gibi görünüyor.
7.Berkshire Hathaway $686.79 M – ABD
Berkshire Hathaway Amerika menşeli firma ünlü yatırımcı Warren Buffet tarafından kurulan ve sigorta başta olmak üzere birçok alanda insanlara hizmet veren bir şirkettir. Şirketin yaygın hizmet alanı müşteri memnuniyeti her geçen gün büyümesine neden olmaktadır. Bu sayede dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almaktadır.
8.Meta (Facebook) $545.44 M – ABD
Kurulduğunda web ortamında insanların sosyalleşmesini sağlayacağı iddiası ile karışımıza çıkan dünyanın en değerli şirketleri arasındaki Facebook zamanla bu misyonunun üstüne başka birçok özellik eklemiştir. Sosyal medya platformu olma özelliğini sonuna kadar kullanarak farklı alanlarda hizmet vermeye başlamıştır. Milyonlarca insanı ulaştığı için bu alanlar gün geçtikçe parlamıştır. Özellikle sosyal bilgiler alanında reklamcılık anlayışını farklı 1 hava katan Facebook bundan dolayı aylık ve yıllık olarak ciddi gelirler elde etmektedir. Böylece yakaladığı fırsatlar Facebook’u dünyanın en büyük şirketleri arasına sokmuştur.
9. TSMC $486.27 M – Taiwan
Dünyanın en değerli şirketleri arasında TSMC merkezi Tayvan’da bulunan ve yarın iletken madde üretim yaparak hazırlayan şirket bu alanda sağladığı kaliteli içerikleri sayesinde çokça tercih edilmektedir. Şu anda kullandığımız çoğu teknolojik aletin içinde bu firmanın katkısı vardır. Özellikle pandemi döneminde ortaya çıkan çift krizi ve üretim aksaması sebebiyle bu tür yardımcı materyal sağlayan firmaların önemi ortaya çıkmıştır. Teknolojinin bu kadar yaygınlaştırdı daha da yaygınlaşacağı öngörülürse bu şirketlerin dünyanın en büyük şirketleri arasında çoğalacağından şüphe yoktur.
10. NVIDIA $466.50 M – ABD
Nvidia yıllardır ekran kartı üreticisi olarak bildiğimiz ama aslında hem mikroçip hem de farklı donanımlar üreten bir firmadır. Ekrem kartal da yakaladığı başarı firmanın bilinirliğini artırdı. 3 boyutlu görüntü çalışmalarında yapay zeka sinir ağı eğitimine kadar birçok alanda kullanımı söz konusudur. Aynı TSMC gibi pandemi döneminde yaşanan olumsuzluklar donanım eksikliği Nvidia firmasının da büyümesine ve gelişmesine neden oldu. İlerleyen süreçlerde bu tür firmaların ismini daha sık duyacağımız ortadadır.
Dünyanın en büyük şirketleri hangi ülkelerin? Sorusu Nvidia ile cevap bulmaktadır. Dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında en çok ABD’nin yer aldığını görüyoruz. Bu firmaların özellikle yazılım alanında sağlamış olduğu büyük destekler fark edilmektedir. Bununla birlikte ülkenin kendi firmalarını yurtdışında desteklemesi ve firmalarında insanların küçük taleplerine cevap vermesi etkili olmuştur. Buradan da görülebileceği gibi bundan sonra dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında sık sık yazılımla, enerjiyle ve teknoloji ile ilgili şirketleri göreceğimiz muhakkaktır.
İlginizi Çekebilir: Güvenli ve Sağlıklı Bir Yaz Seyahati İçin İhtiyacınız Olan 10 Temel Şey