Aile hekimi değiştirme işlemi, aile hekiminden gerekli verimi alamadığını düşünen veya aile hekimi farklı bir sağlık ocağına taşınmış kişiler tarafından araştırma konusu olmaktadır. Aile hekimi, nüfusa kayıtlı olunan ilçenin en yakın sağlık ocağında hizmet veren doktorlardır.
Hastane poliklinik veya acillerine gidilmeyecek bazı durumlarda her aileye atanan ve sağlık ocağında görevini sürdüren aile hekimleri imdada yetişmektedir. Bir aile hekimi pansuman, belirli ilaçları yazma, hasta kabulü, hasta kontrolü, kan testleri gibi gerekli tetkik ve araştırmaları sağlık ocağı içerisinde yapabilmektedir.
Okuyacağınız bu yazıda aile hekimi nasıl değiştirilir, aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle neler yapılabilir, aile hekimi değişikliği nasıl yapılır ve aile hekimi değiştirme prosedürü hakkında bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler için yazıyı okumaya devam etmelisiniz!
E- Nabız Üzerinden Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?
Aile hekimi değiştirme işlemini yapmak için tercih edilecek uygulamalardan birisi de E- Nabız uygulamasıdır. Kişisel Sağlık Sistemi olarak da bilinen Sağlık Bakanlığı’na bağlı e- Nabız, hastalıkların, tahlillerin, radyolojik görüntülerin, raporların ve daha birçok insan sağlığıyla alakalı durumun görüntülenebildiği bir uygulamadır.
E- Nabız hesabıyla veya e- Devlet yoluyla sisteme giriş yapmak aile hekimi değişikliği yapmak için öncelikle uygulanması gereken adım olmaktadır. Giriş yapıldıktan sonra site ana sayfasında kişi adının ve soyadının yer aldığı alanın alt tarafında bulunan il, aile hekimi bilgisi ile sağlık ocağı bilgisi yer almaktadır. Bu bilgilerin altına kırmızı bir renkle yazılmış “Değiştir” butonu bulunmaktadır.
Bu butona tıklandığında aile hekiminizi neden değiştirmek istediğinizi soran bir alan, il, ilçe aile sağlığı merkezi ve hekim adı seçimi yapılan alanla karşılaşılmaktadır. İstenilen bilgiler doldurulduktan sonra altta bulunan “Değiştir” butonuna basıldığında değişiklik isteği yapılmış olunacaktır.
Aile Hekimi Değiştirme İşlemi Kaç Gün Sürer?
Aile hekimi değiştirme işlemi oldukça kısa sürede tamamlanabilmektedir. Ortalama olarak 3 ila 5 gün içerisinde sisteme işlenmiş olup, değişiklik talebi uygunluk kapsamında onaylanacaktır.
MHRS Uygulamasından Aile Hekimi Değiştirme Yapılabilir Mi?
Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaltması olan MHRS uygulaması aşı, aile hekimliği randevusu ve hastane randevuları alınmasını sağlayan bir sağlık uygulamasıdır. Bu uygulama daha çok randevu alımı için özelleştirilmiştir. Hastane, poliklinikler, aşı randevuları ve aile hekimi randevusu bu uygulama üzerinden yapılabilecek işlemlerdendir.
MHRS uygulaması üzerinden aile hekimi değiştirme işlemi yapılamamaktadır. “Aile Hekiminden Randevu Al” alanına tıklandığında aile hekimi görüntülü muayene, aile hekimi muayene ve aile hekimi tarama randevu kategorileri bulunmaktadır. Düzce Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul Sağlık Bilimler Üniversitesi Hastanesi gibi Türkiye’nin her il ve ilçesindeki hastaneler için randevu bulunabilmektedir. Uygun randevu türü seçilip gün ve saat ayarlandıktan sonra randevu alınmış olunacaktır.
Alo 182 İle Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?
Aile hekimi değişikliği için randevu almak, hastane bilgisine ulaşmak veya farklı sağlık, hastane işleri için kullanılan 182 hattı da bir diğer seçenekler arasındadır. 182 numaralı hat arandıktan sonra sizinle ilgilenen müşteri temsilcisine aile hekiminizi değiştirmek istediğinizi söylendiğiniz zaman bu talebi kısa sürede sisteme işleyecektir.
E- Devlet Üzerinden Aile Hekimi Değiştirme Nereden Yapılmakta?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından neredeyse her alan için kullanılan bir uygulamadır. Bünyesinde bir sürü bakanlık ve bakanlığa bağlı çoğu işlemi barındırmaktadır. Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı dahil ilçe belediyelerinde sağlanan hizmetlere bile uygulama üzerinden kolayca ulaşılabilmektedir.
Aile hekimi değiştirme işlemi için ilk adım olarak e- Devlet uygulamasına e- Devlet şifresi ve T.C. Kimlik numarası ile giriş yapılmalıdır. Mobil girişler için sitenin alt kısmında yer alan “Arama” kısmına gelinmelidir. Açılan alandaki “Hizmet Ara” çubuğuna “Aile Hekimi Değiştirme” yazılmalıdır. Daha sonra bu hizmet seçildikten sonra farklı bir siteye yönlendirilmekte olup bu alanda aile hekimi değiştirme koşulları verilmektedir. Uygun seçimler yapıldıktan sonra başvuru yapılıp, sonuç beklenmelidir.
T.C. Kimlik İle Aile Hekimi Sorgulama Nedir?
T.C. kimlik numarası ile giriş yapılan e- Devlet uygulaması aile hekimi sorgulaması yapılmasını sağlamaktadır. “Arama” alanına yazılan “Aile Hekim Bilgisi Sorgulama” hizmeti sayesinde kişinin bağlı olduğu aile hekimi bilgisine ulaşılmaktadır.
Aile Hekimliği Değiştirme/ Tercih Formu Kullanılmak Zorunda Mı?
Aile Hekimliği Değiştirme/ Tercih Formu kullanımı zorunlu değil isteğe bağlıdır. İnternet üzerinden aile hekimi değiştirme işlemini yapamayan veya yapamayacak kişiler aile hekiminden bu formu isteyip, düzenleyebilirler.
Aile Hekimliği Değiştirme Şartları Neler?
Aile hekimi değişikliği sürekli yapılabilecek bir işlem değildir. Bu işlem için belirli şartlar vardır ve bu şartlar dışında aile hekimi değişikliği yapılmamaktadır. Aile hekimi değişikliği için gerekli olan şartlar şu şekildedir:
- 3 ay içinde en fazla 1 kere değişiklik yapılmaktadır.
- Bu değişiklik işlemi her ayın 5’i ve 21’i arasında yapılmaktadır.
- Kontrolüne geçilmek istenilen hekimin kayıtlı hasta sayısı 4.000’den fazla ise geçiş yapılamamaktadır.